2019. ápr 16.

Feketék-fehéren fotó kiállítás - Szalay Zoltán fotóiból

írta: Henriett9412
Feketék-fehéren fotó kiállítás - Szalay Zoltán fotóiból

Szalay Zoltán, Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a magyar sajtófotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója, szellemi atyja és 30 éven át a rendezője 2017. február 14-én, 82 évesen hunyt el. Sokszínű tematika jellemezte a munkásságát, amely az ’50-es években kezdődött igazolványképek készítésével. A későbbiekben országos lapok és hetilapok munkatársa, rovatvezetője, képszerkesztője volt és fotós generációk nevelkedtek fel a keze alatt. Művészekről, tudósokról, muzsikusokról készített és híressé vált portréit több hazai és külföldi kiállításon mutatta be önálló kiállítások keretében. Az elmúlt hatvan évben készült riport- és zsánerképei ma már olyan dokumentumértékűek, amelyek a magyar társadalomábrázolás, politika- és kultúrtörténet, valamint a magyar fotográfiatörténet számára is nélkülözhetetlenek.

Szalay Zoltán hagyatékának feldolgozását a Fortepan végzi.

Az Átrium Galéria kiállításának anyagát Alföldi Róbert válogatta a 2004 májusában megjelent – Magyarország Európai Uniós csatlakozására időzített – Ilyenek voltunk, Magyarország elmúlt ötven éve című, magyar, angol, német nyelvű – albumából. Az album néhány példánya, kedvezményesen megvásárolható a kiállítás megnyitóján.

A kiállítás, amely 2019. február 25. és április 30. között látogatható, a Nikon CEE GmbH Magyarországi Fióktelepének támogatásával jött létre.

Március 6-tól – Július 6-ig., ARTISJUS székhelyén

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/budapesti-programok-2019/

Szólj hozzá